« Terug naar het overzicht

Grote banken betaalden 10 miljard meer loon in 2012

Geplaatst op: 11 maart 2013

De salarissen bij ’s werelds grootste banken zijn vorig jaar met een kleine 4 procent gestegen, ondanks pogingen de loonstijgingen aan banden te leggen.

Dat berichtte persbureau Reuters zondag op basis van gegevens die het zelf heeft verzameld. De 35 onderzochte financiële instellingen gaven samen 275 miljard euro uit aan salarissen en bonussen, 10 miljard euro meer dan in 2011.

Bij twee derde van de banken gingen ook de verdiensten per werknemer omhoog. Ruim de helft zag de loonkosten sterker toenemen dan de omzet.

Brussel

De Belgische europarlementariër Philippe Lamberts, die zich eerder kritisch heeft uitgesproken over de beloningen van banken, zegt dat de cijfers tonen dat regulering vanuit Brussel nodig is. “Dit toont dat wat wij doen op het gebied van vergoedingen nodig is”, zegt hij. Volgens banken zijn de cijfers misleidend. Omdat er veel banen zijn geschrapt bij de banken, zijn er veel ontslagkosten gemaakt. Die zijn bij de beloningsbedragen inbegrepen.

De beloningen bij banken zijn al jaren onderwerp van discussie, ook in Nederland. Kort na de nationalisatie van SNS Reaal, dat door een mislukte vastgoedovername in grote moeilijkheden was geraakt, pleitte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog voor loonmatiging in de sector.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu