« Terug naar het overzicht

Gratis inzage BKR

Geplaatst op: 29 mei 2018

Je kunt sinds 25 mei ‘gratis’ je status inzien bij schuldbureau BKR – maar dat werkt niet als je snel wil handelen als huizenkoper
De nieuwe privacywet die sinds afgelopen vrijdag van kracht is, brengt ogenschijnlijk een voordeeltje mee voor mensen met schulden.
Kredietbureau BKR houdt bij welke schulden particulieren hebben en of er sprake is van achterstallige betalingen. Dat is van belang voor banken en andere geldverstrekkers, als iemand bijvoorbeeld een huis wil kopen en een nieuwe hypotheeklening aanvraagt.
In het kader van de invoering van de nieuwe privacywet heeft het BKR geregeld dat je één keer per jaar kosteloos kunt inzien hoe je geregistreerd staat bij het kredietbureau. Maar er zit wel een addertje onder het gras.
Voor de gratis inzage geldt dat het liefst 28 dagen kan duren voordat je inzage hebt in je dossier.
Dat is volgens De Hypotheekfabriek niet handig voor mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen en vooraf willen weten hoe ze bij het BKR geregistreerd staan
Sneller je gegevens inzien kan wel, maar dat kost net als vroeger gewoon geld: vanaf 4,95 euro per jaar voor online inzage.
“In veel gevallen wil men het weten omdat men bezig is met bijvoorbeeld een hypotheek en er een aantal kredieten boven water komen waar de klant niet van op de hoogte is. En dan is inzicht in het BKR nodig om te weten welke kredieten er precies lopen en bij welke bank.
Kortom, als je op zoek bent naar een nieuwe woning en je moet snel handelen, is de kans groot dat je gewoon blijft betalen voor inzicht in je status bij het BKR.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu