« Terug naar het overzicht

Goedkoopste risicopremies omhoog door sekseneutrale tarieven

Geplaatst op: 30 januari 2013

De goedkoopste overlijdensrisicoverzekeringen zijn in veel gevallen duurder geworden door de invoering van sekseneutrale tarieven per 21 december, zo heeft MoneyView becijferd. Uit een vergelijkend onderzoek komt de TAF Personal Overlijdensrisicoverzekeringen met risicodrager Quantum als beste naar voren: die scoort een 5-sterrenbeoordeling op zowel prijs als flexibiliteit.

Door het gelijktrekken van de tarieven voor mannen en vrouwen zijn volgens MoneyView ASR en Leidsche weggevallen uit de lijst met scherpste aanbieders. De tarieven voor mannen zijn sinds 21 december gemiddeld met 15% (voor 50-jarigen) tot 20% (voor 25-jarigen) gedaald. Vooral oudere vrouwen zijn duurder uit: 50-jarigen betalen 17% meer voor een overlijdensrisicodekking, terwijl een vrouw van 30 de premie met slechts 1,2% heeft zien stijgen.

De laagste premie is niet in dezelfde mate aangepast: voor mannen van 35 is de goedkoopste polis 5% duurder geworden. Een vrouw van 25 is nu zelfs 40% meer kwijt voor de scherpst geprijsde overlidensrisicoverzekering. “Dit kan worden verklaard door een andere tariefstructuur, maar het is tevens aannemelijk dat er voor deze categorie bij de overang naar sekseneutrale tarieven een extra veiligheidsmarge is ingebouwd ten aanzien van de verhouding mannen/vrouwen.”

Er zijn slechts vijf overlijdensrisicoverzekeringen met gelijkblijvende premiebetaling waarbij de opgebouwde premiereserve bij tussentijdse beëindiging wordt teruggestort. Dat zijn producten van Aegon, ASR, Dazure, Leidsche en NN. In veel gevallen blijken deze producten bij eerdere beëindiging goedkoper dan de polis van TAF, het goedkoopste product zonder premierestitutie. Bij beëindiging na negen jaar is de verzekering van Leidsche 31% goedkoper.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu