« Terug naar het overzicht

Geen overgangstermijn leennormen 2017 in begin 2018

Geplaatst op: 12 december 2017

Tenzij de Tweede Kamer op haar strepen gaat staan, wordt de overgangstermijn bij hypotheken niet toegepast. Minister Ollongren schrijft aan de vooravond van wetgevingsoverleg Wonen dat AFM en marktpartijen zelf herhaling niet nodig vinden.

Afgelopen jaar gold een overgangstermijn die maakte dat bij hypotheekaanvragen die voor 1 januari werden ingediend tot 1 februari met de leennormen van het vorige jaar mocht worden gerekend. De AFM bericht dat zij geen aanleiding ziet om opnieuw een overgangstermijn te hanteren.

De AFM geeft aan dat bij bijzondere individuele omstandigheden het toch mogelijk gemaakt kan worden. Zo kan het in specifieke situaties voorkomen dat een consument van wie de hypotheekaanvraag ruim voor de jaarwisseling is ingediend, pas in 2018 een aanbod ontvangt. Dan moet er getoetst worden aan de nieuwe normen. In dergelijk situaties kan het verantwoord zijn om gebruik te maken van de zogenaamde explain en daarmee de consument een oplossing te bieden.

Een nieuwe overgangstermijn neemt volgens de AFM voor aanbieders ook prikkels weg om te investeren in een efficiënt aanvraagproces. Een efficiënter proces draagt op structurele wijze bij aan snelle duidelijkheid voor consumenten over de hypotheek, aldus de toezichthouder.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu