« Terug naar het overzicht

Forse pensioendaling voor miljoenen

Geplaatst op: 26 augustus 2012

De pensioenen van miljoenen deelnemers zullen de komende twee jaar fors dalen. Voor 12,6 miljoen deelnemers in pensioenfondsen dreigt een achteruitgang van gemiddeld 8,2 procent.

Dat blijkt uit interne berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken. Een woordvoerder heeft een bericht in de Volkskrant van donderdag hierover bevestigd. Hij wijst erop dat deelnemers niet noodzakelijk hetzelfde is als personen. Sommige mensen hebben door het wisselen van baan meerdere pensioenfondsen.

De dalende pensioenen hebben vooral te maken met de lage rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Woensdag werd al bekend dat het ABP, het pensioenfonds voor overheidspersoneel en het onderwijs, hierdoor zijn pensioenen mogelijk met 14,5 procent moet verlagen in de komende twee jaar.

Aan de hand van onder meer de rekenrente wordt bepaald of pensioenfondsen ook op lange termijn nog in staat zijn aan hun verplichting kunnen voldoen. Dat de rente momenteel zo laag is, hangt samen met de eurocrisis.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken overweegt de regels voor pensioenfondsen aan te passen, waardoor ze meer lucht krijgen. Hij studeert nog op de mogelijkheden hiertoe en wil volgende maand de knoop doorhakken.

Maar ook in het meest gunstige geval zal van 5,7 miljoen deelnemers het pensioen gemiddeld 6 procent dalen, blijkt uit de ambtelijke berekeningen van Sociale Zaken.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu