« Terug naar het overzicht

Financiële kennis Europeanen onder de maat

Geplaatst op: 28 november 2012

Slechts 14% van de Europeanen scoort ‘goed’ of ‘uitstekend’ op het gebied van financiële kennis. Dit blijkt uit de enquête die is gehouden door ING Investment Management (ING IM) onder 5.500 personen in elf Europese landen.

Een op de vijf (20%) Europeanen heeft zeer weinig financiële kennis, terwijl twee derde van de bevolking (66%) over niet meer dan basiskennis beschikt. Bovendien lijkt de financiële kennis in Europa af te nemen, aangezien in 2010 nog 21% van de respondenten over ‘goede’ of ‘uitstekende’ financiële vaardigheden beschikte.

Volgens de studie van ING IM beschikken de Grieken over de beste financiële kennis. Van de Griekse burgers beschikt 24% over een ‘uitstekende’ of ‘goede’ financiële kennis, de hoogste score van alle landen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, waar 22% van de bevolking een van deze beide scores behaalde. In Turkije viel slechts 6% van de bevolking in een van deze categorieën, de laagste score van de landen waarin de enquête is gehouden.

“Het is alarmerend om te zien dat maar zo’n laag percentage van de Europese bevolking op het gebied van financiële kennis goede cijfers haalt, vooral nu de regio bijzonder moeilijke economische tijden doormaakt”.”Als mensen beter in staat zouden zijn om zelf hun financiën te regelen, zouden ze de kosten van hun levensonderhoud kunnen verlagen en ook een beter rendement kunnen behalen op hun beleggingen en spaargelden.” Er is duidelijk meer professioneel advies nodig om mensen te helpen bij het verbeteren van hun financiële kennis en het maken van de juiste keuzes bij het beheren van hun geld.

Ondanks dat in het onderzoek een aantal zorgwekkende feiten aan het licht komen, is een van de positieve punten dat jonge mensen goed geïnformeerd zijn over financiële zaken. En ze zijn dat beter dan oudere generaties. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jongeren beter overweg kunnen met IT en eerder het internet gebruiken om hun financiën te regelen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu