« Terug naar het overzicht

Familie springt jonge huizenkoper financieel bij

Geplaatst op: 25 oktober 2012

Jonge huizenbezitters hebben vaker financiële hulp van familie of vrienden gekregen bij de aankoop van een woning dan oudere generaties. Dat blijkt uit onderzoek dat ING heeft laten uitvoeren door TNS NIPO. Een huis kopen is de laatste jaren lastiger geworden voor starters.

Een kwart van de huizenbezitters tussen 18 en 34 jaar zegt financiële steun te hebben gekregen bij de aankoop van een huis. Van de groep 35- tot 54-jarigen kreeg circa 15% ooit een steuntje in de rug van familieleden of vrienden. Ook onder 55-plussers is dat ongeveer 15%.

In de jaren voor 2008 nam de betaalbaarheid van huizen af vanwege een combinatie van oplopende rente en stijgende huizenprijzen. Sinds de zomer van 2008 dalen de prijzen en is de rente gestabiliseerd. Zo is de betaalbaarheid in principe flink verbeterd. Maar sindsdien hebben de strengere wet- en regelgeving voor hypotheken het weer moeilijker gemaakt om de financiering van een woning rond te krijgen. Vooral starters, met vaak een laag inkomen en weinig vermogen, merken dat bijvoorbeeld door de lagere NIBUD woonquotes. Onder 18- tot en met 34-jarigen bevinden zich relatief veel starters die de laatste jaren een eerste woning hebben gekocht. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders een huis hebben gekocht, ligt op 27, blijkt uit het onderzoek.

De ouders van jonge huizenkopers zijn vandaag de dag aanzienlijk kapitaalkrachtiger dan in het verleden. Zij kunnen hun kroost daardoor eenvoudiger financieel te hulp schieten. De helft van de huishoudens boven de 45 jaar (vaak ouders van jonge kopers) hadden in 2011 een vermogen van meer dan 100.000 euro, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jonge huizenkopers profiteren daarmee indirect van de eerdere prijsstijgingen op de huizenmarkten en aandelenbeurzen. In de jaren ’90 stegen de huizenprijzen snel en leek aan de beurshausse geen einde te komen. De huidige 50-plussers met een eigen woning en beleggingen plukten daar de vruchten van. Halverwege 2008 kwam een abrupt einde aan de stijgingen toen de kredietcrisis uitbrak.

Hoewel familie en vrienden tegenwoordig vaker bijspringen komt financiële hulp bij de koop van een woning in Nederland minder vaak voor dan buiten onze landsgrenzen. Een op de zes (16%) van alle woningbezitters kreeg ooit een financieel steuntje in de rug bij de aanschaf van hun eerste huis. In Europa kreeg gemiddeld 40% ooit hulp, blijkt uit het onderzoek dat de ING liet uitvoeren onder 12.000 mensen in 12 Europese landen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu