« Terug naar het overzicht

Extra lenen voor verduurzamen

Geplaatst op: 29 november 2022

Bij een hypotheek kun je meestal € 9.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Wat kun je eigenlijk doen met € 9.000? En wat levert dat op?

Je huis van voor 1992 eerst isoleren

Is jouw huis gebouwd vóór 1992? Dan is de kans groot dat de isolatie in je woning nog niet optimaal is. Isolerende maatregelen verdien je sneller terug dan zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt daarom het beste beginnen met isoleren.

Isolatiemaatregelen

Het isoleren van een schuin dak kost voor een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 4.400. Dan heb je nog budget over om je spouwmuur te isoleren (€ 2.400,-), je ramen te vervangen met HR++ glas (€ 3.800,-) en je vloer te isoleren (€ 1.500,-). De subsidie voor de dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas is bij elkaar € 4.500,-. Trek je deze van de eenmalige kosten af, dan heb je voor € 7.600,- je huis een stuk beter geïsoleerd. Hiermee bespaar je vervolgens flink op je energierekening.

Subsidie voor isolatie

Check op de site van RVO of je subsidie kunt krijgen voor je isolatie. Daarmee kun je flink op je investering besparen. Je hebt al recht op subsidie als je één isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan ongeveer 15% van de kosten terug. Neem je nog een tweede isolatiemaatregel (of zelfs nog meer) óf combineer je een isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan is de subsidie hoger: zo’n 30% van de kosten kun je dan terugkrijgen. Je moet de maatregelen wel laten uitvoeren door een bedrijf, dus je mag ze niet zelf uitvoeren. Kijk voor een goed overzicht inclusief de voorwaarden om subsidie te krijgen op de website van Milieu Centraal.

Je huis van na 1992 verder verduurzamen

De meeste huizen die gebouwd zijn in de periode na 1992 zijn al redelijk of goed geïsoleerd. Natuurlijk kun je kijken of je je huis nog beter kunt isoleren of je kunt kijken naar andere manieren om te verduurzamen. Voor 10 zonnepanelen betaal je ongeveer € 5.400,- en daarover kun je ongeveer € 900,- terugkrijgen als je de btw van de zonnepanelen terugvraagt. Dat kan via de website van de  Belastingdienst. Vanaf 1 januari betaal je geen btw meer over de aanschaf van je zonnepanelen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen.

Warmtepomp

Is je huis al heel goed geïsoleerd en heb je minimaal HR++ beglazing in je huis? Dan kan een hybride warmtepomp een optie zijn. Voor een hybride warmtepomp met nieuwe HR-ketel betaal je gemiddeld € 7.000.

Subsidie warmtepomp

Voor een warmtepomp kun je ongeveer € 2.000,- tot € 3.000,- subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Voor de meeste eengezinswoningen is een vermogen van 5kW genoeg. De subsidie kun je pas achteraf aanvragen, dus hou hier wel rekening mee in je financiële planning. Kijk voor meer informatie over de hoogte van de subsidie die je kunt krijgen voor warmtepompen op Milieu Centraal.

Voor een Verduurzamingshypotheek van € 9.000 betaal je bij een rente van bijvoorbeeld 3,04% per maand € 63 aan rente en aflossing.

Wil je aan de slag met verduurzaming van je huis?

Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen of wil je tips en inspiratie over het verduurzamen van je woning? Neem vrijblijvend contact met ons op.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu