« Terug naar het overzicht

EXECUTION ONLY HYPOTHEEK NAUWELIJKS VOORDELIGER

Geplaatst op: 12 juli 2017

Execution only hypotheek is nauwelijks voordeliger

Een consument die zonder hulp van een adviseur een hypotheek wil afsluiten is nauwelijks voordeliger uit dan een consument die hiervoor wel een hypotheekadvsieur in de arm neemt.

Keuze aanbod

De breedte van het assortiment heeft meer invloed op de prijsstelling dan de hoogte van de advies-en bemiddelingskosten, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView. Execution only aanbieders met slechts één of enkele producten komen vaak niet als voordeligste optie uit de bus.

MoneyView onderzocht de impact van de advies-, bemiddelings- en/of distributiekosten op de totale kosten van de hypotheek gedurende de eerste rentevaste periode. De onderzoekers hebben verschillende soorten aanbieders op een rij gezet en vergeleken de totaalkosten gedurende de eerste rentevaste periode. De informatie over de advieskosten is mede afkomstig van Advieskeuze.nl. Naast alle prijsaspecten betrok MoneyView ook de flexibiliteit van de goedkoopste hypotheekproducten in de vergelijking.

Het onderzoek laat zien dat de hypotheekmarkt behoorlijk competitief is. Het gevolg is dat de verschillen in totaalkosten tussen veel partijen niet groot zijn. Doorslaggevend volgens MoneyView is de breedte van het assortiment waaruit gekozen kan worden.

Een tweede conclusie is dat online intermediairs het de gevestigde spelers flink moeilijk maken. Nog voordeliger lijkt de klant uit zijn bij een execution only aanbiederle. Het kostenvoordeel is echter zeer klein ten opzichte van kanalen waarin wel wordt geadviseerd. Execution only aanbieders met slechts één product in de etalage komen vrijwel nooit als voordeligste optie uit het onderzoek. Naast een scherpe prijs is een goede match van de voorwaarden en de eisen & wensen van de klant van even groot belang.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu