« Terug naar het overzicht

Energielabel veel duurder dan verwacht

Geplaatst op: 4 februari 2021

‘Kosten energielabel rijzen de pan uit’

Uit een quickscan van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het nieuwe energielabel veel duurder uitvalt dan verwacht. “De prijs voor een definitief label ligt rond de 275 euro. Dit is honderd euro meer dan demissionair minister Ollongren had aangegeven”, zegt VEH. Haar ministerie grijpt nu al in.

Demissionair minister Kasja Ollongren heeft het nieuwe energielabel snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe. Ze kunnen later dan gepland het huis in de verkoop zetten, omdat er niet genoeg gekwalificeerde energieadviseurs zijn en moeten daar ook nog eens een hoog bedrag voor neerleggen.

Op de website waarop consumenten op zoek moeten gaan naar een energieadviseur telde VEH 139 experts die ook woningen keuren. “Daarvan zijn er een aantal nog niet eens gekwalificeerd om daadwerkelijk een label aan een woning toe te kennen. Terwijl je deze wel nodig hebt voor de verkoop van je woning. Er ontstaat nu dus een vertraging in het verkoopproces en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Ministerie grijpt in

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) grijpt al binnen een maand na de invoering van het nieuwe label in met een aantal maatregelen. Er worden nu meer energieadviseurs  opgeleid en de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of je woning een energie label heeft komt tijdelijk te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu