« Terug naar het overzicht

Eindelijk afkoeling van de woningmarkt?

Geplaatst op: 8 maart 2019

De Nederlandse woningmarkt lijkt af te koelen.  Het aantal woningverkopen neemt af, de woningprijzen stijgen minder snel en ook andere woningmarktindicatoren, zoals de licht verslechterde betaalbaarheid, het dalende consumentenvertrouwen, strengere acceptatie eisen van geldverstrekkers en de afvlakkende economische groei, ondersteunen dit beeld.

Dit schrijft Calcasa in zijn kwartaaloverzicht van de Nederlandse huizenmarkt. “De woningprijzen in Nederland zijn in de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. De prijsstijgingen gingen gepaard met positieve woningmarktindicatoren: stijgende woningverkopen, een dalend woningaanbod, een goede betaalbaarheid, economische groei en een positief consumentenvertrouwen.”

Woningprijzen

In het afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen in Nederland met 1%, de laagste kwartaalstijging sinds het eerste kwartaal van 2016. Op jaarbasis is de prijsstijging nog steeds fors, namelijk 9,3%.

Minder woningen verkocht

Sinds het tweede kwartaal van 2013 is het aantal woningverkopen 19 kwartalen op rij gestegen. Aan het einde van 2017 werd een verkooprecord bereikt van 284 duizend transacties op jaarbasis. Aan deze stijgingen is in 2018 een eind gekomen. Calcasa: “Een afname van het aantal transacties kan worden veroorzaakt door een verslechtering van het sentiment en daarmee een lagere koopbereidheid. Dit valt meestal samen met een stijgend woningaanbod. Echter, het aantal aangeboden woningen daalt nog steeds.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu