« Terug naar het overzicht

Einde aan hypotheekrenteaftrek!

Geplaatst op: 30 juli 2016

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek heel geleidelijk afgebouwd. Nu de rente zo laag staat zou de aftrek versneld kunnen worden afgeschaft, omdat het effect relatief gering is.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft eind mei een rapport uitgebracht waarin ze concludeert dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek een gunstig effect heeft op de woningmarkt. De beoogde hervorming van de woningmarkt kan daarnaast de Nederlandse schatkist de komende jaren miljarden opleveren volgens het CPB.

Woningbezit bevorderen

De hypotheekrenteaftrek was ooit bedoeld om het eigen woningbezit te bevorderen en zo huishoudens in de gelegenheid te stellen om vermogen op te bouwen via de eigen woning. Door te kopen blijven mensen doorgaans langer ergens wonen en dat heeft weer voordelen voor de leefbaarheid en stabiliteit in de buurt.

Passende woning

Het rapport gaat ervan uit dat als de koop van een woning niet langer wordt beïnvloed door renteaftrek, huishoudens gemakkelijker het huis kiezen dat het beste bij hun omstandigheden past. Wij zien dit dagelijks in de adviespraktijk en onze adviseurs gaan standaard uit van de bruto woonlast en geven het advies om het eventuele belastingvoordeel door renteaftrek te sparen om extra af te lossen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu