« Terug naar het overzicht

DUO Studieschuld

Geplaatst op: 14 augustus 2019

Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben momenteel een studieschuld, gemiddeld zo’n 15.000 euro. Het beperkt de mogelijkheden op de woningmarkt veel meer dan dat gedacht wordt.

Verzwijgen studieschuld

Omdat de invloed zo groot is, komt wel eens de vraag boven drijven of je de studieschuld dan niet beter kan verzwijgen. Hypotheekverstrekkers kunnen namelijk niet zien of er een studieschuld is, omdat uitvoeringsdienst DUO niets doorgeeft aan Bureau Kredietregistratie (BKR). Toch is het onverstandig om het te verzwijgen. Je loopt het risico met te hoge maandlasten te komen zitten. Maar het is ook gewoon verplicht. Mochten er betalingsproblemen ontstaan, dan kan de Nationale Hypotheekgarantie vervallen als je hebt gelogen over je schuld.

Minister Kajsa Ollongren wil bovendien een einde maken aan de mogelijkheid om de schuld te verzwijgen. Als je hypotheekverstrekker wil weten hoe hoog de studieschuld is, kan deze binnenkort vragen om een schuldverklaring van DUO.

Niet wanhopen

Mensen die een studieschuld hebben, hoeven niet direct wanhopig te worden. Banken zijn best bereid om mee te denken. In principe wordt uitgegaan van de oorspronkelijke studieschuld, maar als je al vijf of zes jaar aan het aflossen bent, willen ze soms ook de overgebleven schuld als uitgangspunt nemen. Voorwaarde is dan dat je een extra aflossing doet en daar bewijs voor levert.

Meer weten?

Neem contact op met een adviseur van De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu