« Terug naar het overzicht

Driekwart wil graag door hypotheekadviseur geholpen worden

Geplaatst op: 21 maart 2013

Volgens ING Woonbericht is het vertrouwen van koopwoningbezitters in de Nederlandse woningmarkt in het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van 2012 gestabiliseerd. Ongeveer driekwart van de mensen die een hypotheek wil afsluiten, wil graag via een uitgebreid adviesgesprek met een hypotheekadviseur geholpen worden bij de keuze. Vooral starters geven aan behoefte te hebben aan een persoonlijk advies. Een kwart van de respondenten geeft aan een gratis adviestool via internet te willen gebruiken.

Veel woningbezitters bouwen, zowel binnen als buiten de hypotheek, vermogen op om na 30 jaar hun hypotheek te kunnen aflossen. Vooral sparen is populair. ING ziet in haar portefeuille dat er 50% meer aan gedeeltelijke aflossingen is binnengekomen in de eerste twee maanden van 2013 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De in het vorige kwartaal ingezette trend van tussentijds aflossen zet zich duidelijk voort. Elk kwartaal meet de ING het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters. De weergave van dit vertrouwen – de WoonIndex – komt in het eerste kwartaal van 2013 uit op 82 (84 in het 4e kwartaal 2012). Het vertrouwen bij koopwoningbezitters is in het eerste kwartaal gestabiliseerd. Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij de ING: “Deze stabilisatie is een mogelijke opstap naar een stijging van het vertrouwen in de toekomst. De zorgen over de eigen financiële situatie en mogelijke werkloosheid bij starters en woningbezitters in het eerste kwartaal van 2013 zijn verder afgenomen. Wel daalde bij starters het vertrouwen in de woningmarkt, al heeft nog steeds 57% plannen om in 2013 een eerste huis te kopen.”

Een derde van de koopwoningbezitters (34%) heeft een hypotheek waarbinnen voor  100% vermogen wordt opgebouwd. Twee derde heeft een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Noordervliet: “Binnen deze groep is er een grote variatie in het deel dat gefinancierd is met een aflossingsvrije hypotheek; 14% heeft tot 20% aflossingsvrij, een kwart heeft 21-40%, een kwart 41-60%, een vijfde heeft 60-100% aflossingsvrij en 16% weet niet welk deel van de waarde van het huis gefinancierd is met een aflossingsvrije hypotheek.”

ING ziet in haar portefeuille dat er 50% meer aan gedeeltelijke aflossingen is binnengekomen in de eerste twee maanden van 2013 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Noordervliet: “De in het vorige kwartaal ingezette trend met tussentijds aflossen zet zich duidelijk voort dit jaar. De woningbezitters die vermogen opbouwen om op termijn af te lossen, doen dit omdat ze zo weinig mogelijk schulden willen hebben (59%) of geen restschuld willen overhouden (29%). Bijna een kwart (23%) houdt maandelijks geld over en gebruikt dit om op termijn af te lossen.”

Zowel binnen als buiten de hypotheek is sparen veruit de meest populaire manier om vermogen op te bouwen om af te lossen op de hypotheek. Twee derde van de woningbezitters bouwt buiten de hypotheek vermogen op door te sparen, 16% via sparen en beleggen, 12% via een verzekering en 7% belegt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu