« Terug naar het overzicht

Doorlooptijd hypotheekaanvragen bijna verviervoudigd

Geplaatst op: 4 juni 2020

De gemiddelde doorlooptijd van hypotheekaanvragen is sinds het begin van de corona crisis drie maanden geleden bijna verviervoudigd.

Doorlooptijd hypotheekaanvragen bijna verviervoudigd

Voordat het virus ons land bereikte, lag de doorlooptijd voor hypotheekaanvragen gemiddeld op twee werkdagen. Nu moet de gemiddelde hypotheekaanvrager zeven werkdagen wachten, “met uitschieters naar 13 of zelfs 14. Ondanks dat wij onze klanten duidelijk wijzen op de enorme vertragingen die ontstaan, zijn aanvragers toch onaangenaam verrast door de vertraging, die hun veel onrust oplevert. Zo hebben zij vaak zorg over het halen van deadlines voor de ontbindende voorwaarden.

Drukker en strenger

De langere doorlooptijd voor hypotheekaanvragen is enerzijds te verklaren door de sterk toegenomen drukte. Hypotheekvertrekkers hebben in korte tijd veel meer werk gekregen omdat het aantal hypotheekaanvragen de laatste maanden explosief is gestegen. Tevens is de controle bij geldgevers ook veel strenger geworden. Steeds vaker worden er aanvullende vragen gesteld of aanvullende documenten opgevraagd die dan weer tot vertragingen in de voortgang van het hypotheektraject zorgen. Door de veranderde omstandigheden rondom het Corona virus en de onzekerheden die dit met zich meebrengt is het logisch dat geldverstrekkers aanvragen tot in detail controleren. Hiermee willen ze voorkomen dat de klant zijn financiële verplichtingen niet kan dragen. Het gevolg hiervan is dat meer tijd nodig is voor het beoordelen van zowel de hypotheekaanvraag als de aanvraag voor een renteaanbod.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu