« Terug naar het overzicht

Als starter een woning kopen

Geplaatst op: 28 maart 2018

Dit is hoe je ook als starter een woning kan kopen

Starters willen dolgraag een eerste woning kopen, maar de moed zakt ze in de schoenen wanneer ze denken aan een hypotheekaanvraag. Ondanks dat het misschien erg lastig lijkt, is een hypotheek voor een eigen woning binnen handbereik. Ook voor starters op de woningmarkt. Zorg dat je goed voorbereid op huizenjacht gaat.

Het kostenplaatje

Als je een woning wilt kopen, heb je in ieder geval eigen geld nodig. Je mag slechts 100% van de woningwaarde lenen en de “kosten koper” komen dus voor eigen rekening. Het exacte bedrag is afhankelijk van de waarde van de woning, of je bijvoorbeeld een aankoopmakelaar gebruikt en welke financieel adviseur je inschakelt om je hypotheek te regelen.

Wil je in de toekomst een huis kopen? Begin dan alvast met sparen.

Hoeveel kun je lenen?

Je inkomsten en uitgaven bepalen uiteindelijk hoeveel je kunt lenen. Voordat je je op je droomwoning stort, is het daarom handig om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kan je lenen? Wat is het effect van je eventuele studieschuld? In welke prijsklasse kan je bieden op een woning? Hoe hoog zou jouw maximale hypotheek zijn? En past dat bij de maandelijkse lasten? Dat kun je zelf online berekenen.

Goed om te weten is dat een vast contract fijn, maar niet noodzakelijk is. Een tijdelijk contract met intentieverklaring is ook voldoende. Geen intentieverklaring? Dan wordt er gerekend met je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Tip: zorg dat je inzicht in je persoonlijke financiën hebt en verdiep je eens in budgetteren.

Prioriteiten stellen

Het kan erg handig zijn om prioriteiten te stellen. Het is geen randvoorwaarde, maar het helpt je wel in het proces. Oriënteer je alvast online en denk na over je wensen. Wat zou je wel en niet willen? Je zult altijd keuzes moeten maken of concessies moeten doen.

Laat je adviseren

Ben je serieus op zoek naar je eerste koophuis? Laat je door een hypotheekadviseur van De Hypotheekfabriek  helpen bij het realiseren van je woonwens. Een adviseur kan je vertellen welke hypotheek bij je past.

Maak een afspraak en kijk samen naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is gratis.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu