« Terug naar het overzicht

DIJSSELBLOEM ONDERZOEKT BOETEVRIJE HERFINANCIERING

Geplaatst op: 30 september 2014

Naar aanleiding van een oproep van de ChristenUnie heeft minister Dijsselbloem gezegd dat hij met banken gaat overleggen over de mogelijkheden van een boetevrije herfinanciering van hypotheken bij probleemgevallen.

Financieel woordvoerder Carola Schouten vroeg de minister tijdens de Algemene Financi├źle Beschouwingen te bekijken of mensen met een hypotheek die onder water staat de mogelijkheid kunnen krijgen om deze boetevrij te herfinancieren (tegen de nu geldende lage rente). “Het verschil in rente van wat ze tot nu toe betalen en wat ze gaan betalen, kan dan gebruikt worden om de eigenwoningschuld af te lossen”, aldus het CU-Kamerlid. De vaak forse boeterente die banken rekenen bij een vervroegde herfinanciering staat deze oplossing nu in de weg. Schouten: “De rente is nu laag en herfinanciering geeft deze gezinnen meer lucht. Hiermee kunnen ze sneller hun restschuld aflossen en komt er ook meer doorstroming op de woningmarkt. Is de minister bereid om de voor- en nadelen van deze optie op een rij te zetten en ook met de bankensector in overleg te gaan of zij deze mogelijkheid tijdelijk willen aanbieden?”

Dijsselbloem gaf aan dat hij geen beloftes kon doen “Een hypotheek is een contract tussen bank en consument waar de overheid niets aan kan veranderen als het eenmaal gesloten is”, benadrukte de minister. Naar aanleiding van de oproep van Schouten zei hij wel toe dat hij in gesprek zal gaan met de banken.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu