« Terug naar het overzicht

Dijsselbloem enthousiast over hypotheekplan

Geplaatst op: 12 maart 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is enthousiast over het hypotheekplan waarbij pensioenfondsen en andere institutionele beleggers banken gaan steunen bij de financiering van hypotheken. „Dit zou voor Nederland economisch gezien echt belangrijk zijn”, zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem wil daarom ook zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om de tafel, onder meer om vast te stellen welke risico’s er precies zijn en wie ze draagt. „Ik denk dat we eruit komen.”

Het voorstel van vicevoorzitter van de bank NIBC en de voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën Kees Dijkhuizen is volgens de minister „heel belangrijk” omdat Nederlandse banken meer uitlenen aan hypotheken dan ze in Nederland aan spaargeld binnen krijgen. Dat verschil moeten ze nu bijlenen in het buitenland en dat is altijd risicovoller en duurder dan als ze door Nederlandse pensioenfondsen worden geholpen.

Pensioenfondsen hebben volgens Dijsselbloem miljarden euro’s achter de hand die ze deels zouden kunnen inzetten om indirect hypotheken te financieren. „Daardoor ontstaat ontspanning op de balans van de bank en kan de bank weer hypotheken uitzetten en bedrijven geld lenen”, aldus Dijsselbloem.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu