« Terug naar het overzicht

“Daling NHG’S voor woningverbetering is bedreigend”

Geplaatst op: 10 oktober 2012

Het aantal NHG’s voor woningverbetering neemt steeds verder af. Deze trend is bedreigend voor de kwaliteit en duurzaamheid van eigen woningen, met name in de oudere wijken, aldus de Nationale Hypotheek Garantie.

Tot en met het derde kwartaal van 2012 hebben 68.200 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bijna evenveel als in de eerste drie kwartalen van vorig jaar (73.000). Momenteel wordt ongeveer 90 procent van alle aankopen onder de 320.000 euro gefinancierd met NHG. Vóór de kredietcrisis, was dit nog 60 procent. “Hierdoor blijft het aantal nieuwe NHG’s voor de aankoop van woningen onverminderd hoog.”

Het aantal nieuwe NHG’s voor woningverbetering, waaronder energiebesparing, neemt steeds verder af. In de eerste drie kwartalen van 2012 waren dat er 17.100 tegenover 26.200 in dezelfde periode vorig jaar. Deze afname heeft te maken met de nieuwe bankencode waarin de kosten van woningverbetering niet meer volledig mogen worden meegefinancierd, maar tot maximaal de hieruit voortvloeiende waardevermeerdering. De verwachting is dat deze trend zich zal doorzetten, omdat de financieringscapaciteit vanaf 1 januari 2013 door onder meer het lente-akkoord nog verder wordt beperkt.

“Dit is een bedreiging voor de kwaliteit en duurzaamheid van eigen woningen. Met name in de oudere wijken zoals in Rotterdam-Zuid,” zegt Karel Schiffer, algemeen directeur van NHG. “Dit onbedoelde neveneffect van het lente-akkoord kan worden gerepareerd door bij leningen met NHG toe te staan dat woningverbetering volledig kan worden meegefinancierd. Hieraan zijn geen extra kosten en risico’s voor het Rijk verbonden.”

Onder invloed van een vooralsnog voortdurende negatieve prijsontwikkeling van koopwoningen is het aantal gedwongen verkopen met verlies verder toegenomen. Tot en met het derde kwartaal van 2012 zijn 2.560 verliesdeclaraties ontvangen. In 2012 waren dat er tot en met het derde kwartaal nog 1.439. Deze weliswaar forse stijging is echter conform de prognoses.

“De ontwikkeling van de NHG-verliezen is beheersbaar”, stelt Karel Schiffer. “We houden er rekening mee dat de verliezen bij verdere prijsdaling nog verder kunnen oplopen. Daarom heeft het voorkomen en beperken van de verliezen onze hoogste prioriteit”.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu