« Terug naar het overzicht

Consument wil al € 992 betalen voor hypotheekadvies

Geplaatst op: 4 maart 2014

Eind 2012, vlak voor de ingang van het provisieverbod, wilden consumenten € 629 betalen voor hypotheekadvies. Een jaar na dato is dat opgeschoven naar € 992. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder consumenten en intermediairs. Hypotheekadviseurs zakten in prijs, ze noemden vorig jaar nog € 2.641, maar de consument heeft in 2013 gemiddeld € 1.550 betaald. De prijsstelling van De Hypotheekfabriek is hierin uniek te noemen en is de goedkoopste aanbieder van Nederland. De vaste prijs van € 999,- is inclusief eventueel benodigde verzekeringen en dit is uitzonderlijk.

Het GfK onderzoek is een herhaling van een onderzoek van eind 2012. Zo werd een vergelijking gemaakt tussen wat mensen vlak voor de ingang van het verbod zeiden te gaan doen, en wat ze een jaar na dato feitelijk doen.

Het verwachte verschil tussen wat de consument zou willen betalen en wat het intermediair dacht te gaan vragen, was enorm. Bij hypotheken was dit € 629 om € 2.641. Van de 72% die dit bedrag te hoog vond, was 44% van plan te gaan voor execution only. Ondertussen constateren we dat het execution only principe niet werkt. Een deskundige consument die alle facetten van het zelf regelen van een hypotheek kent, bestaat praktisch niet, aldus De Hypotheekfabriek. Gedurende het traject blijkt er toch vaak hulp nodig is van een deskundige die dagelijks bezig is met hypotheken.

Tarief

In de praktijk is het verschil veel kleiner gebleken. De partijen zijn naar elkaar toegegroeid. De  consument is bereid om € 992 te betalen. Van de andere kant is het gemiddelde tarief dat in de markt gevraagd wordt, flink gedaald. Door adviseurs werd vorig jaar nog € 2.641 genoemd, de consument heeft in 2013 gemiddeld € 1.550 betaald.

Adviesbedrag

Toch vindt nog steeds de helft van de consumenten het genoemde bedrag te hoog. In 2012 dacht 44% van deze mensen te gaan voor het helemaal zelf regelen van hun hypotheek. In de praktijk blijkt dit slechts 5% te zijn.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu