« Terug naar het overzicht

Consument tast diep in de buidel voor sociale zekerheid

Geplaatst op: 12 augustus 2012

In 2011 zijn de totale uitgaven aan sociale bescherming met 4% gestegen tot € 186 miljard. Gedeeld per hoofd van de bevolking bezorgt Nederland dit een plek in de Europese top 3. Alleen in Denemarken en Luxemburg wordt meer uitgegeven per hoofd van de bevolking.

In 2011 werd volgens het CBS in Nederland bijna € 11.130 per persoon uitgegeven aan sociale beschermingsuitkeringen. Onder deze brede Europese term vallen publieke regelingen in het kader van sociale zekerheid, zoals de zorguitgaven die gefinancierd worden uit de verplichte basisverzekering. Maar ook particuliere regelingen, zoals pensioenuitkeringen die betaald worden uit collectieve pensioenfondsen worden er toe gerekend. In Roemenië en Bulgarije wordt nog geen € 2.000 per hoofd van de bevolking uitgegeven aan sociale bescherming.

Gezondheidszorg en ouderdom nemen in Nederland ieder ruim een derde van de totale uitgaven voor hun rekening. Vooral de verplichte basispremie van de Zorgverzekeringswet slokt een groot deel op. Deze nam in 2011 gemiddeld met ruim € 100 toe ten opzichte van 2010. Dit werkte door in de Zorgtoeslag. Die post groeide met bijna een kwart tot € 4,7 miljard. Het totaal aan werkloosheidsuitkeringen nam vorig jaar met ruim 4% af ten opzichte van 2010. Hoewel het aantal werklozen in de tweede helft van 2011 weer wat opliep, was de gemiddelde werkloosheid over het hele jaar lager dan in 2010.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu