« Terug naar het overzicht

Consument stelt aankoop auto uit

Geplaatst op: 7 maart 2013

Consumenten nemen een afwachtende houding aan op de automarkt. Een ruime meerderheid van de potentiële kopers geeft aan de aankoop van een nieuwe wagen uit te stellen. Consumenten hebben vaker dan vorig jaar een occasion op het oog.

Ruim acht op de tien respondenten (85%) op de Vraag van Vandaag van ING geeft aan dat ze grote aankopen voor zich uit schuiven. Ruim 45% doet dat vaak en ruim 40% stelt zo nu en dan een grote aankoop uit.

Een nieuwe auto blijkt een van die aankopen die consumenten uitstellen. Een ruime meerderheid (72%) van de ondervraagden, die aan een nieuwe wagen denkt, geeft aan de aankoop van een nieuwe wagen voor zich uit te schuiven. Slechts iets meer dan een kwart (28%) geeft aan dat er van uitstel geen sprake is.

Dat betekent dat de totale vraag naar auto’s afneemt. Zo werden er in 2012 beduidend minder auto’s verkocht dan het jaar ervoor (-9%). Ook voor komend jaar verwacht het ING Economisch Bureau minder verkopen van nieuwe auto’s.

Bij aanschaf van een auto letten consumenten vooral op de aanschafprijs. Bijna de helft (47%) geeft aan dat ze het meest letten op de prijs. Ruim een derde (36%) let het meest op de maandelijkse kosten. Minder animo voor auto’s zien we normaal gesproken terug in een lagere prijs. De prijs van tweedehands auto’s  is de afgelopen tijd dan ook flink gedaald. Het afgelopen jaar daalde de occasionprijs met ruim 3%. De prijs van nieuwe auto’s steeg door belastingmaatregelen nog wel (8%).

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu