« Terug naar het overzicht

Concurrentiestrijd hypotheekmarkt neemt toe

Geplaatst op: 19 februari 2014

Verzekeraars snoepen steeds meer marktaandeel van de hypotheekmarkt. Met name de Rabobank ziet de hypotheekportefeuille juist in omvang afnemen.

Dat blijkt uit onderzoek, waarover het FD bericht. Met name Aegon, ASR, Conservatrix  en Delta Lloyd hebben flink meer marktaandeel gewonnen.

Hypotheken zijn interessanter geworden voor verzekeraars (en ook pensioenfondsen), omdat zij beleggingen voor een lange termijn en tegen een goed rendement goed kunnen gebruiken. Zeker nu er minder levensverzekeringen afgesloten worden. De hypotheekmarkt kent nu ook minder risico’s, omdat de normen zijn aangescherpt. Hypotheekverstrekking bij bank gaat juist moeizamer, vanwege de eisen voor het aansterken van hun kapitaalpositie.

De verwachting is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt door deze ontwikkelingen zal toenemen.

Daarnaast doet het fenomeen zich voor dat consumenten steeds vaker inzien dat een bank uitsluitend zijn eigen producten aanprijst. Er is geen sprake van onafhankelijke advisering als je geen keuzevrijheid hebt.

De Hypotheekfabriek

Wij zijn volledig onafhankelijke en zien de vraag naar hypotheken bij verzekeraars enorm toenemen.

De meeste zijn goed voorbereid en kennen de verschillen tussen banken en verzekeraars.  De meeste klanten hebben reeds gesprekken gevoerd met één of meerdere banken en bemerken dat er geen onafhankelijk advies plaatsvind omdat deze uitsluitend eigen producten verkopen.

Het is ook in de lijn van de verwachtingen dat een verkoper van de Rabobank geen klanten doorstuurt naar de bijvoorbeeld de ING als deze scherper geprijsd zou zijn, aldus een medewerker van De Hypotheekfabriek. Daarnaast zijn de wachttijden bij banken ook een belemmering.

Vooral consumenten die langere rentevast periodes wensen gaan vaak in zee met verzekeraars aangezien deze scherpe rentes aanbieden. De verzekeraars willen een langdurige relatie aangaan met de klant en verzekeren zich hiervan door concurrerender te zijn dat banken.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu