« Terug naar het overzicht

“CDA Treft woningbezitters het hardst”

Geplaatst op: 8 september 2012

De netto hypotheekmaandlasten van alle huizenbezitters, met uitzondering van de drie keer modale inkomens, stijgen bij het CDA het meest van alle partijen. Dit blijkt uit een vergelijking die hypotheekplatform HYPi.nl maakte met behulp van de Hypotheekstemwijzer.

Ten opzichte van andere partijen moeten vooral starters bij het CDA extra in de buidel tasten. “Waar een gemiddelde hbo-starter per maand bij het CDA 26 euro meer gaat betalen voor zijn hypotheek, staat de teller bij alle andere partijen op nul, met uitzondering van GroenLinks (7 euro extra/maand). Ook de werkzame beroepsbevolking tussen de 45 en 65 jaar, met een gemiddeld jaarinkomen van 51.500 euro, krijgt alleen bij het CDA (60 euro extra/maand) en GroenLinks (14 euro extra/maand) te maken met een lastenverhoging, aldus Antoinette Wessels van HYPi.nl.

Volgens het hypotheekplatform zijn gezinnen, net als starters en doorstromers, met een modaal inkomen bij het CDA het minst goed af (33 euro extra/maand), wederom gevolgd door GroenLinks. Dubbel modaal en drie keer modaal zijn ook aan de beurt bij de SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA. De hoogste inkomens gaan bij de SP bijna 450 euro per maand meer betalen. De belangrijkste reden dat huizenbezitters bij het CDA slecht af zijn, is dat de partij in zijn verkiezingsprogramma voorstander is van een vlaktaks van 35 procent. Dat betekent dat iedereen hetzelfde tarief heeft voor de hypotheekrenteaftrek.”

Uit de berekeningen blijkt verder dat alleenstaande mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder er bij alle partijen goed van af komen. Het CDA laat echtparen met een enkel inkomen gemiddeld 140 euro meer betalen. De extra maandlasten bij de vijf opvolgende partijen variëren tussen 83 euro (SP) en 17 euro (ChristenUnie). “Wie echter zeker wil zijn van zijn financiële situatie, met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek, kan het beste terecht bij de VVD en D66”, zegt Wessels.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu