« Terug naar het overzicht

Blok: 700.000 woningen ‘onder water’

Geplaatst op: 16 november 2012

Bij ongeveer 700.000 woningen is de hypotheekschuld op dit moment hoger dan de waarde van het huis. Dat zei minister Stef Blok (Wonen) donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Hij antwoordde op vragen over hoeveel mensen nu te maken hebben met een restschuld; het probleem dat zich voordoet als het huis daadwerkelijk wordt verkocht voor een bedrag dat lager is dan de hypotheekschuld.

‘Onder water’

Volgens de VVD-minister is dat aantal niet bekend, maar hij zei wel dat inmiddels 700.000 woningen ‘onder water’ staan. Dat betekent dat de schuld hoger is dan de geschatte waarde van het huis.

Rente restschuld langer aftrekbaar

Blok besloot deze week huiseigenaren met een restschuld uit hun vorige woning tegemoet te komen. Eerst zouden zij de rente die nog op de restschuld rust 5 jaar kunnen aftrekken van de belasting.

Na voorstellen uit de kamer houden huiseigenaren met een restschuld 10 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Lees meer in het artikel Rente restschuld 10 jaar aftrekbaar.

Een mogelijke oplossing

Huiseigenaren die zich bewust zijn van de nijpende situatie en zich moeten neerleggen bij het gegeven dat hun woning voorlopig niet verkocht kan worden, dienen te overwegen om de huidige hypotheek te laten repareren door bijvoorbeeld de experts van De Hypotheekfabriek. Het probleem van “woning onder water” wordt dan aan beide zijden aangepakt. Allereerst treed er geen verkoopverlies op als de woning in deze slechte economische tijden te koop word gezet, en ten tweede kan een hypotheekreparatie zorgen voor een efficiënte aflossingsconstructie zodat de restschuld in balans kan worden gebracht.

Hypotheekreparatie kan relatief eenvoudig en voordelig gerealiseerd worden.

 

 

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu