« Terug naar het overzicht

BLG Wonen van start met huurverklaring

Geplaatst op: 24 mei 2019

BLG Wonen van start met pilot huurverklaring

BLG Wonen start met de huurverklaring, een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen wil met dit initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat de huurder – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen.

Ruim 1 miljoen huurders hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huurders is dat gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen. Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat is zorgelijk. Wanneer een huurder voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim € 50.000.”

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning. Voorafgaand aan een landelijke uitrol, gaat BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring eerst met een pilot toetsen onder huurders en financieel adviseurs. Tijdens de pilotperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu