« Terug naar het overzicht

Behoefte aan hypotheek op maat

Geplaatst op: 22 november 2018

Behoefte aan hypotheek op maat

Meer dan de helft van de Nederlanders wil meer maatwerk bij hypotheken. Dat blijkt uit onderzoek.

Slechts 19 % van de huurders die graag willen kopen, denkt voldoende hypotheek te kunnen krijgen. Onder huizenbezitters die willen doorstromen ligt dit aandeel aanzienlijk hoger, namelijk 53%.

Doorstromers denken naast hun hypotheek ook overwaarde te kunnen inzetten voor de financiering van hun volgende koophuis.  Om de financieringsmogelijkheden voor zowel starters alsook doorstromers goed in kaart te brengen is maatwerk in de hypotheekberekening en persoonlijke uitleg van een erkend financiële adviseur een must. Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders  vindt dan ook dat er meer maatwerk op het gebied van hypotheken moet komen, waarbij rekening wordt gehouden met iemands specifieke situatie. Ook is onderzocht hoeveel de gemiddelde Nederlander wilt betalen voor maatwerk in het berekenen van de hypothecaire mogelijkheden. De overgrote meerderheid vindt dat  het berekenen van de hypothecaire mogelijkheden, kosteloos en vrijblijvend toegankelijk zou moeten zijn . De Hypotheekfabriek is het daar volledig mee eens. Wij vinden het belangrijk dat een potentiële huizenkoper goed geïnformeerd wordt over de financiële mogelijkheden zonder dat daar enige druk door een hypotheekverstrekker op wordt uitgevoerd.

Ander onderzoeksresultaten wijzen uit dat maar liefst 62 %  van de huurders momenteel weinig vertrouwen heeft in het vinden van een geschikte koopwoning. Een koophuis is voor 73 %t van hen onbereikbaar door te hoge vraagprijzen en voor 53 % door onvoldoende geschikt aanbod.

Uit het onderzoek blijkt verder onder een regionale woonvoorkeur (wegens de overspannen woningmarkt in de grote steden). Verder blijkt dat huurders een groter deel van hun inkomen aan woonlasten besteden dan huizenbezitters. Ruim de helft van de huurders  geeft meer dan 30 % van het netto-inkomen uit aan woonlasten, bij huizenbezitters is dit een kwart.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu