« Terug naar het overzicht

Banksparen eigen woning en gouden handdruk fors populairder

Geplaatst op: 7 augustus 2012

Het bankspaartegoed voor de aflossing van de eigen woning is vorig jaar meer dan verdubbeld. In totaal legden de huishoudens voor dit doel € 1,5 mld in, een stijging van 116% ten opzichte van 2010, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook voor pensioenopbouw (€ 1,6 mld, +66%), pensioenuitkering (€0,8 mld, +50%) en de ontslagvergoeding (€ 1,7 mld, +143%) werd vorig jaar fors meer aan bankspaartegoed opgebouwd. Banksparen voor de uitvaart trekt nauwelijks spaarders.

Eind 2011 was er totaal voor bijna € 11 mld ingelegd in bankspaarproducten, een stijging van 80% ten opzichte van 2010 en bijna vijf keer zoveel in 2009. Het aandeel banksparen in het totale spaartegoed is met 3,6% nog steeds beperkt. Wel lijkt de groeiende populariteit van het banksparen steeds meer ten koste te gaan van levensverzekeraars die zich richten op pensioenverzekeringen. Bureau IG&H becijferde eerder, uit een rondvraag bij tien aanbieders, dat de levenproductie vorig jaar met 15% is afgenomen, vooral door de overstap van verzekerden naar bankspaarproducten voor pensioenen.

Hoe lang het banksparen nog dergelijke groeicijfers laat zien is nog maar de vraag. VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn voor het Kunduz-akkoord maatregelen overeengekomen die de keuzemogelijkheden sterk beperken. Als het aan de tijdelijke coalitiepartners ligt is banksparen voor ontslag straks niet meer mogelijk. Nieuwe huizenkopers zijn vanaf 2013 verplicht aangewezen op een annuïtaire hypotheek, wat ook een streep zet door het banksparen voor de eigen woning.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu