« Terug naar het overzicht

Banken stunten met hypotheekrente

Geplaatst op: 18 april 2017
Grootbanken stunten met hypotheekrente

De grote banken zijn gaan stunten met hun belangrijkste hypotheekrentes. Daarmee bereiden ze zich voor op de traditionele voorjaarspiek van hypotheekaanvragen.

Na de introductie van de BasisHypotheek door de Rabobank volgden renteverlagingen bij ING en kondigen meer banken een verlaging aan op de hypotheekrente met een rentevaste periode van met name tien jaar. De gemiddelde rente van zo’n hypotheek, met NHG, daalde vorige week voor de tweede week op rij, tot 1,89%.

Goed nieuws voor huizenkopers

De banken kunnen hun hypotheekrentes verlagen omdat de kapitaalmarktrente ook niet stijgt. Dat is goed nieuws voor huizenkopers. De grootbanken moeten zich bovendien steeds meer verweren tegen nieuwe partijen op de hypotheekmarkt, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en aanbieders die hun financiering uit het buitenland halen.

Verkoophoos gaat onverminderd door

Ondertussen was maart een topmaand voor huizenverkopers. Dat bleek vanochtend uit cijfers van het Kadaster. Vooral in Overijssel steeg het aantal verkochte huizen met raketsnelheid. Het aantal verkochte woningen in Nederland is in maart met meer dan 34 % gestegen vergeleken met een jaar eerder. In totaal wisselden vorige maand 21.648 huizen van eigenaar. Vooral bij twee-onder-een-kapwoningen ging de verkoop stevig omhoog. Bij appartementen was de toename het minst.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu