« Terug naar het overzicht

‘Banken spekken kassen door verhoging winstmarge hypotheken’

Geplaatst op: 22 oktober 2012

De Vereniging Eigen Huis vindt dat banken hun kassen spekken door de winsten op hypotheken verder te verhogen. Volgens de Vereniging van huizenbezitters betaalt iemand met een hypotheek van € 250.000 daardoor maandelijks ruim € 200 teveel aan zijn bank.

De gemiddelde extra winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief is in augustus verder opgelopen tot iets boven de 1%, stelt de vereniging die het handelen van de banken “een doorn in het oog” noemt’. “Door het onnodig hoge hypotheekrentetarief wordt het mensen ook moeilijker gemaakt een volgende woning te kopen. Daarnaast lijdt de rijksoverheid schade door de hogere renteaftrek.” Vorige maand introduceerde VEH de Eigen Huis Rentebarometer. De extra winstmarge die banken bovenop de normale winst berekenen kwam toen uit op 0.85%, nu op 1.01%. “De stijging wordt veroorzaakt door het niet doorberekenen aan klanten van een verlaging van de basisrente en een afname van de financieringskosten waar banken van profiteren.”

Vereniging Eigen Huis is onlangs een actie gestart tegen de ‘overwinsten’ die banken maken op hypotheken. “Inmiddels hebben meer dan 82.000 mensen een petitie ondertekend waarmee bezwaar wordt gemaakt tegen de handelswijze van de banken en daar komen er nog elke dag honderden bij”. De vereniging gaat de handtekeningen binnenkort aanbieden in Den Haag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu