« Terug naar het overzicht

Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Geplaatst op: 7 september 2022

Huizenkopers die hun hypotheekcontract met een lage rente willen meeverhuizen naar hun nieuwe woning, stuiten bij veel banken geregeld op een gebrek aan medewerking. Naast het feit dat bepaalde groepen buiten de boot vallen, blijkt verder dat de voorwaarden erg uiteen lopen. Zo moeten klanten bij sommige geldverstrekkers aangeven dat ze de hypotheekrente willen meenemen vóórdat ze hun oude hypotheek aflossen, bij andere hoeft dit pas later. Bij sommige geldverstrekkers mogen klanten de rente meenemen als hun oude woning nog niet is verkocht, bij andere niet. En de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte loopt uiteen.

Daarnaast blijkt dat geldverstrekkers hun acceptatieproces niet op orde hebben. Zo weet niet elke medewerker wat de precieze voorwaarden van de verhuisregeling zijn. Ook duurt het afhandelen van aanvragen langer dan gebruikelijk doordat de systemen hiervoor nog niet op orde zijn

Door de stijgende rente willen steeds meer huiseigenaren de rente van hun huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning. Die rente is immer lager dan wanneer ze een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze mogelijkheid staat ook in de voorwaarden van banken.

Toch kunnen woningbezitters met een resterende rentevaste periode korter dan tien jaar hier vaak geen gebruik van maken. Bij de beoordeling van hun hypotheekaanvraag moeten banken namelijk uitgaan van een wettelijke toetsrente van 5%. Daardoor kan de klant opeens minder lenen dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet. Bij mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen, leidt dit geregeld tot problemen: de bank wijst hun aanvraag af waardoor ze een geheel nieuwe hypotheek moeten afsluiten tegen de actuele hypotheekrente.

Vragen?

Neem contact op met De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu