« Terug naar het overzicht

Bank vaak traag met hypotheek

Geplaatst op: 28 mei 2014

Nu de huizenmarkt steeds verder uit het dal klimt, loopt de wachttijd voor een hypotheek op tot wel drie maanden. Banken hebben onvoldoende hypotheekadviseurs in dienst om het stijgende aantal aanvragen op tijd de behandelen.

„Banken zagen de afgelopen jaren het aantal hypotheekaanvragen teruglopen en hebben hun afdelingen hypotheekadvies ingekrompen. Als de markt dan weer aantrekt, ontstaan er problemen”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Ook de makelaars zien de wachttijden oplopen. „Voor de crisis in 2008 stond in de ontbindende voorwaarden een termijn van twee of drie weken om de financiering voor een woning rond te krijgen. Dat lukte bijna altijd”, zegt makelaar Jan Vrijhof van Lauteslager Makelaars uit Utrecht. „Nu is dat opgetrokken tot acht weken en in de helft van de gevallen lukt het zelfs dan nog niet.”

Volgens een woordvoerder van De hypotheekfabriek kloppen deze uitingen maar is er vooralsnog geen sprake van een zorgwekkende situatie. Wij lopen ook tegen langere verwerkingstijden aan maar geven de klant van te voren aan dat er nog steeds geldverstrekkers zijn die wel snel kunnen leveren. Soms vragen deze hypotheekaanbieders wel iets hogere rentetarieven maar dat zorgt er wel voor dat er geen stressvolle situaties ontstaan. Overigens zijn de maandelijkse kosten bij een iets hogere rente veelal te verwaarlozen. Laat dit eenvoudig berekenen door onze erkend hypotheek adviseurs.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu