« Terug naar het overzicht

Bank legt werkloze huiseigenaar strop om de nek

Geplaatst op: 20 oktober 2012

Het lijkt simpel: een eigenaar van een koophuis is werkloos geworden en wil verhuizen naar een goedkopere woning. Maar banken zijn over het algemeen niet geneigd om medewerking te verlenen aan die overstap, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 23 hypotheekverstrekkers waren er 13 die een nieuwe, lagere hypotheek weigerden; de overige 10 wilden ‘bij uitzondering’ wel akkoord gaan.

Door te verhuizen naar een goedkopere woning zouden de hypotheeklasten voor de huiseigenaar weer op te brengen zijn, en de bank loopt minder risico. Banken zeggen echter niet mee te willen werken omdat het nieuwe inkomen te laag is om te voldoen aan de wettelijke normen. Maar ze nemen niet de ruimte die ze binnen de wet wel krijgen, om hun klanten tegemoet te komen, aldus de Consumentenbond. Het gevolg is dat werkloze huiseigenaren diep in de schulden kunnen komen te zitten of in een later stadium gedwongen worden om hun huis te verkopen.

De Consumentenbond: “Banken deden vroeger veel moeite om  hypotheekproducten te verkopen. Hypotheek, tophypotheek, het kon niet op. Laat ze dan nu ook wat soepeler zijn als mensen komen met voorstellen om hun situatie te verbeteren.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu