« Terug naar het overzicht

Appartementen en VvE’s

Geplaatst op: 7 maart 2019

Appartementen en VvE’s: Wat moet je weten.

Een gebouw kan bestaan uit meerdere aparte wooneenheden. In zo’n situatie koopt de consument het recht (appartementsrecht) om een gedeelte van het gebouw exclusief te mogen gebruiken. Daarnaast koopt hij ook het recht op het gebruik van een aantal gemeenschappelijke ruimten. Zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ontvangsthal. Elk gebouw dat bestaat uit losse woningen dient een Vereniging van Eigenaars (VvE) te hebben. De VvE zorgt onder meer voor het regelen van het onderhoud van het gebouw. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om onderhoud en reparatie van de gemeenschappelijke ruimtes maar ook om het dak en de koel- en verwarmingsinstallaties voor zover deze voor alle woningen werkzaam zijn. In Nederland zijn er globaal 145.000 Verenigingen van Eigenaars.

Financiering van het onderhoud

Met ingang van 1 januari 2018 dient elke VvE jaarlijks een bedrag te reserveren voor groot onderhoud aan het gebouw. De grootte van deze reservering is tenminste 0,5 % van de herbouwwaarde van het gebouw of gebaseerd op een meerjarig onderhoudsplan. Indien meer dan 80% van de bewoners dit wil kan van zo’n reservering worden afgezien. In dat geval dienen de bewoners echter bij noodzakelijk onderhoud op dat moment direct het volledige bedrag van hun aandeel in de reparatiekosten te financieren.

Reserveren

In de praktijk komt het regelmatig voor dat bij VvE’s deze reservering niet is gemaakt of onvoldoende is. Bijvoorbeeld omdat veel bewoners denken dat ze met een paar jaar toch gaan verhuizen en niet bereid zijn om geld te reserveren voor zaken waarvan zij, voor hun gevoel, nooit meer zullen profiteren. Reparaties aan installaties en daken kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Let op!

Geldverstrekkers letten er bij het beoordelen van de aanvraag van een hypothecair krediet op of er een VvE aanwezig is met een adequate reservering, waarbij, als dit niet het geval blijkt te zijn, de aanvraag geweigerd wordt, omdat de consument het risico loopt met hoge kosten geconfronteerd te worden die hij vervolgens niet kan dragen. Neem dus altijd een financieringsvoorbehoud op in de koop overeenkomst.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu