« Terug naar het overzicht

Alarm op de huizenmarkt

Geplaatst op: 30 november 2016

De oververhitte huizenmarkt drijft vooral in de Randstad woningkopers tot het uiterste, en brengt ze soms in grote problemen.

Kopers slaan in hun haast de bouwkundige keuring over, en komen te laat achter gebreken. Huizen in gewilde wijken van Amsterdam staan nog geen week te koop, Utrecht en Rotterdam volgen die trend.

Hypotheekaanbieders spelen erop in: marktleider Rabobank adverteerde deze zomer al met de ’hypotheek binnen een week’, gisteren meldde nummer drie Florius dat aanvragen binnen 24 uur beoordeeld worden.

Hypotheektraject zonder woning

De Hypotheekfabriek constateert een nieuwe trend op het gebied van hypotheekadvies en bemiddeling. Tot voor kort zocht de consument eerst een geschikte woning en ging na aankoop op zoek naar een passende hypotheek. Door de gekte op de woningmarkt, de prijsopdrijving en de stijgende hypotheekrente zien we hierin een verandering ontstaan.” Er doet zich het fenomeen voor dat we steeds vaker het hypotheektraject opstarten zonder dat er een aankoop aan ten grondslag ligt of sterker nog, een concrete woning op het oog is”. Door de prijsopdrijvingen staan naast de doorlooptijden van geldverstrekkers ook de voorbehouden van financiering onder grote druk. Verkopers gaan minder vaak akkoord met termijnen van 6 tot 8 weken voordat de ontbindende voowaarden verstrijken en een bankagarantie is gesteld. Om de doorlooptijd te bekorten wordt het hypotheekdossier m.u.v. de koopovereenkomst, de woningtaxatie en de keuze van de geldverstrekker, panklaar gemaakt. Zodra er een geschikte woning is gekocht dan kan er supersnel een hypotheek geregeld worden.

Dan blijkt een hypotheek in een week geen uitzondering.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu