« Terug naar het overzicht

Al na een jaar NHG voor zzp’er

Geplaatst op: 22 november 2016

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gaat vanaf 1 december Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekken aan zzp’ers die minimaal twaalf maanden zelfstandig werken. Die termijn ligt nu nog op drie jaar. Vooralsnog heeft een beperkt aantal geldgevers zich aangesloten bij het initiatief.

In eerste instantie kunnen zzp’ers die minimaal een jaar actief zijn, voor een NHG-hypotheek (tot € 231.132) terecht bij o.a.Delta Lloyd, BLG Wonen en Aegon Hypotheken. Per 1 januari sluit ook Woonfonds (Achmea) zich aan; de NHG-grens wordt per die datum tevens opgetrokken naar € 245.000. NIBC Direct volgt later.

Met de verruiming van de regels wil het WEW de financieringsdrempels verlagen voor de ruim 1,28 miljoen zzp’ers. “Iedereen moet evenveel mogelijkheden hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Veel zzp’ers gaan hier voordeel van ondervinden.” Om te bepalen of het inkomen toereikend en bestendig is, heeft het WEW experts ingeschakeld die het toetsinkomen vaststellen, “op een manier die goed aansluit bij de huidige arbeidsmarkt”. “Er wordt meer gekeken naar iemands verdiencapaciteit, waarbij het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend. Met het inschakelen van deze experts vergemakkelijkt het WEW het proces voor zzp’er en hypotheekadviseur. Na bepaling van het toetsinkomen wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu