« Terug naar het overzicht

Afwijkend Nederlandse consumptieverloop

Geplaatst op: 9 augustus 2012

In de jaren negentig had Nederland bijna de hoogste consumptiegroei van alle eurolanden. Maar na de millenniumwisseling sloeg dat volledig om. Sindsdien is de Nederlandse consumptiegroei zeer zwak, zeker sinds de crisis. Dit is zowel te wijten aan de tragere inkomensgroei, als aan de zwakkere huizenmarkt.

Uit de cijfers die het CBS midden februari publiceerde, blijkt dat de Nederlandse economie in een recessie verkeert. Het bruto binnenlands product (BBP) is twee kwartalen achtereen gekrompen. Een belangrijke factor hierin is de dalende consumptie van huishoudens.

Hoe zwak de huidige consumptie is, toont grafiek 1. De consumptie in de afgelopen jaren wordt daarin vergeleken met de consumptie tijdens vergelijkbare conjunctuurfasen in het verleden, en de consumptie in het gehele eurogebied. Het ijkpunt daarbij is steeds de top van de voorgaande conjunctuurcyclus (jaar t). Uit de grafiek blijkt dat de consumptiegroei momenteel nog zwakker is dan tijdens de ernstige economische crisis van begin jaren tachtig. Waarschijnlijk zal de bodem van de huidige consumptiecyclus pas dit jaar worden bereikt. Indertijd kwam het consumptieherstel sneller op gang.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu