« Terug naar het overzicht

Afname aantal jongeren dat een woning koopt

Geplaatst op: 13 juni 2017

De aanschaf van de eerste woning wordt met name door ’twintigers stellen’ uitgesteld. NOS heeft aan de hand van een onderzoek van het Kadaster in een publicatie een aantal conclusies getrokken. Zo neemt het aantal koopstarters ouder dan dertig jaar toe.
Al negen jaar lang neemt het aantal twintigers toe. Je zou daarom verwachten dat er ook steeds meer jonge huishoudens zijn die hun eerste woning kopen. Maar dat is niet zo. Het tegenovergestelde is een feit. Steeds minder jonge huishoudens tot veertig jaar kiezen voor een koopwoning; twintigers laten de koopwoning meer en meer links liggen.
Redenen waarom twintigers de koop van een woning uitstellen
Meerdere studies geven aan dat vooral twintigers problemen ervaren bij het verkrijgen van een hypotheek. Daarvoor worden verschillende redenen genoemd. Zo hebben jongeren steeds meer te maken met flexibele arbeidscontracten; hierdoor is de financiering van de eerste eigen woning lastig is. Strengere hypotheekregels zorgen ervoor dat kopers eigen geld moeten meenemen. Voor jongeren betekent dit dat zij aanzienlijk moeten sparen.
Er wordt het vaakst gestart rond de leeftijd van 26
Ondanks dat er meer oudere koopstarters zijn, blijft de leeftijd waarop de meeste Nederlanders voor het eerst een woning kopen redelijk stabiel: rond de 26 jaar. Regionaal zijn er verschillen in de leeftijd. In Amsterdam werd in 2016 het vaakst gestart bij de leeftijd van 28, in Rotterdam 26, in Middelburg 24 en in Leiden bij de leeftijd van 30 jaar.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu