« Terug naar het overzicht

AFM: pensioen moet eerlijker voor jongeren

Geplaatst op: 15 januari 2013

Jongeren betalen te veel premie voor het pensioen dat ze mogen verwachten, ouderen te weinig. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit voor een eerlijker regeling.

Harman Korte, bestuurslid van de AFM, noemt de huidige ‘doorsneepremie’ niet eerlijk. Die pakt voor jongeren ongunstig uit. Het geld van jongeren kan namelijk veel langer renderen in de beleggingen van pensioenfondsen, waardoor jong te veel betaalt en oud te weinig.

Korte wil af van de ‘subsidie’ van jongeren aan ouderen. Dat zou kunnen met een hoger opbouwpercentage voor jongeren. Dat betekent dat jongeren sneller pensioenrechten opbouwen, terwijl het opbouwpercentage op latere leeftijd juist afneemt.

Volgens Korte is het huidige systeem verdedigbaar als deelnemers hun hele leven in hetzelfde fonds pensioen blijven opbouwen. ,,Iedere subsidiërende jongere wordt dan op den duur een gesubsidieerde oudere”. Maar volgens Korte is dat niet meer uitlegbaar als werknemers niet meer hun leven bij hetzelfde fonds blijven, wat de trend is.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu