« Terug naar het overzicht

AFM eist kraakhelder advies

Geplaatst op: 28 februari 2013

Het provisieverbod en de vereiste transparantie leiden er nog niet automatisch toe dat consumenten gemakkelijk hun weg vinden en goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.  RTL Nieuws meldde bijvoorbeeld dat de kosten voor het openen van een bankspaarrekening sterk uiteenlopen bij de verschillende aanbieders, en dat die kosten zich moeilijk laten vergelijken. Daar is de consument niet mee geholpen, vindt de AFM. Het moet kraakhelder zijn welke dienstverlening consumenten mogen verwachten en wat de daaraan verbonden kosten zijn.

Het nieuwe standaard dienstverleningsdocument (DVD) dat alle aanbieders en onafhankelijke financiële dienstverleners per 1 juli 2013 moeten gebruiken, gaat consumenten helpen om de dienstverlening en de kosten beter te vergelijken. Tot die tijd moeten marktpartijen zelf zorgen dat hun informatie duidelijk en vergelijkbaar is voor de consument.

Aanbieders moeten een kostprijsmodel ontwikkelen en gebruiken om de advies- en distributiekosten te bepalen. Dit model wordt door de accountant gecontroleerd. De AFM let scherp op juiste toepassing van dit kostprijsmodel, waaronder ook de wijze waarop dit bij bankspaarproducten wordt toegepast. Op het moment dat de toezichthouder onverklaarbaar grote verschillen ziet in de kosten van verschillende diensten, kan dat aanleiding zijn voor nader onderzoek.

Het blijft belangrijk dat consumenten zichzelf eerst de vraag stellen of ze financieel advies nodig hebben of dat ze zelf weten welk financieel product past bij hun persoonlijke situatie. Bij complexe producten met fiscale componenten (bijvoorbeeld banksparen) doen consumenten er verstandig aan om bij twijfel deskundig advies in te winnen. Aan dat advies hangt een prijskaartje. Het is goedkoper als consumenten zelfstandig (dus zonder advies) een financieel product afsluiten (het zogenoemde execution only), maar dat is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk om te beseffen dat een verkeerde keuze veel geld kan kosten in de toekomst.

De Hypotheekfabriek

Een onafhankelijk adviesbedrijf dat kraakhelder is over de kosten voor het advies en bemiddelingstraject is De Hypotheekfabriek. Er is geen discussie mogelijk over de tariefstelling en het stappenplanin het dienstverleningsdocument laat geen ruimte tot twijfel bestaan. Kijk eens op www.dehypotheekfabriek.nl of Like de facebookpagina van De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu