« Terug naar het overzicht

AFM bezorgd over execution only

Geplaatst op: 29 juli 2012

De AFM maakt zich zorgen over het groeiend aantal aanbieders en bemiddelaars dat ingewikkelde financiële producten zonder advies verkoopt. De toezichthouder wijst er in zijn nieuwsbrief op dat execution only voor minder mensen geschikt is naarmate het product complexer wordt. Financiële dienstverleners houden altijd de verantwoordelijkheid om het risico van ‘mis-selling’ zo klein mogelijk te maken, zo stelt de AFM.

De toezichthouder constateert met name bij pensioenverzekeringen een verschuiving naar execution only-dienstverlening. “Uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de gevolgen van alle keuzes die ze bij dit soort ingewikkelde financiële producten moeten maken, niet zelf kunnen overzien”, aldus de AFM.

Hoewel minister De Jager (Financiën) per 1 januari een kennistoets wil invoeren voor consumenten die overwegen te kiezen voor exection only, ontslaat dat volgens de AFM de financiële dienstverleners niet van hun verantwoordelijkheid.

Aanbieders en bemiddelaars moeten in hun communicatie in ieder geval aangeven voor wie deze vorm van dienstverlening geschikt is en voor wie niet. De AFM stelt ook dat het voor de consument duidelijk moet zijn wat de essentiële kenmerken en risico’s van het betreffende product zijn.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu