« Terug naar het overzicht

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder

Geplaatst op: 11 juni 2021

Aflossingsvrije hypotheek ook bij starters steeds populairder.

De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder onder starters. Het aantal jonge huizenkopers dat in januari, februari en maart van dit jaar een aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14 % ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. De afgelopen twee jaar was zelfs sprake van bijna een verdubbeling. De toename komt onder meer door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

Starters, onder wie mensen tussen de 25 en 35 jaar geschaard worden, profiteren bij dit type hypotheek minder van de hypotheekrenteaftrek, maar ze krijgen er wel lagere maandlasten voor terug. Dat is een van de redenen dat starters voor dit type kiezen. Dan gaat het om besparingen van honderden euro’s netto.

Ook bij andere leeftijdscategorieën groeit de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek. Zo is deze ook in trek bij 45- tot 55-plussers, waar een lichte stijging te zien was. Alleen bij de 35- tot 45-jarigen was sprake van een lichte daling.

De overheid is geen fan van de aflossingsvrije hypotheek, omdat dat betekent dat de hypotheekschuldenlast in Nederland op zal lopen. Daarnaast waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder al voor de gevaren van het type hypotheek.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu