« Terug naar het overzicht

Aflossingsvrije hypotheek? Geen paniek

Geplaatst op: 3 december 2018

Er is geen reden tot paniek als de looptijd van de  aflossingsvrije hypotheek afloopt.

Consumenten met een aflossingsvrije hypotheek hoeven niet bang te zijn dat ze na de einddatum van hun hypotheek, de schuld ineens moeten afbetalen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste banken bereid zijn om een aflossingsvrije hypotheek op de einddatum te verlengen. Ook gaan de banken vaak soepel om met de inkomenseisen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft nieuw onderzoek gedaan onder Nederlanders met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Een kwart van hen geeft aan niet te weten hóe de hypotheek straks moet worden afgelost. Daarbij zegt een klein deel hierover regelmatig zorgen te maken.

Bijna alle respondenten  met een (deels) aflossingsvrije hypotheek weet wel dat de hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost.

Pensionering

Een deel van de hypotheekeigenaren gaat tijdens de looptijd van de hypotheek met pensioen. Van de mensen op wie dat betrekking heeft, blijkt bijna een kwart geen of weinig kennis over de betaalbaarheid van de hypotheek na pensioen te hebben en heeft geen of weinig kennis over de mogelijkheid om in het huis te kunnen blijven wonen na het pensioen. Een ruime meerderheid van de hypotheekeigenaren zegt wel de intentie te hebben om zich te gaan verdiepen in dit thema.

Scheiding

Bijna de helft heeft geen kennis over de mogelijkheden die er zijn in geval van een scheiding. Toch geven de meeste respondenten aan wel een beetje kennis te hebben over wat er in dat geval met de overwaarde gebeurt.

Aflossingsblij

Consumenten willen in het ader van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ vooral weten of ze straks de hypotheek nog kunnen betalen als ze met pensioen zijn. Daar kom je alleen achter door nu al even je financiële situatie in kaart te laten brengen. De adviseurs van De Hypotheekfabriek helpen u graag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu