« Terug naar het overzicht

Aflossingsvrij is potentiële tijdbom

Geplaatst op: 29 maart 2017

Toezichthouder AFM wil huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek stimuleren om toch af te gaan lossen.

De AFM onderzoekt met enkele banken hoe die huizenbezitters tot aflossen te motiveren zijn. Nu krijgt de bank klanten lastig in beweging. In brieven wijst ING huizenbezitters meer op de mogelijke risico’s. Ook worden ze gewezen op hun verantwoordelijkheid door te tonen hoe andere consumenten wel in actie komen. Bij Florius wordt geopperd naar een adviseur te gaan om te zien wat er gebeurt als aan het einde van de looptijd een schuld overblijft.

Volgens de AFM liggen risico’s op de loer als een volledig aflossingsvrije hypotheek afloopt. „Naast dat de huizenbezitter opeens moet aflossen en mogelijk meer rente gaat betalen, is vaak het inkomen na pensioen gedaald en krijgt hij geen renteaftrek meer.” Dat hoeft geen ramp te zijn als elders spaargeld is opgebouwd of als er een erfenis volgt, zegt de AFM. Maar kan het huis niet meer worden betaald, dan moet de bewoner mogelijk verhuizen.

Volledige aflossingsvrij kan een potentieel tijdbommetje zijn waarbij het afwachten is of die niet op een vervelende manier ontploft. Niet elke huizenbezitter is voorbereid op aflossing aan het einde van de looptijd.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu