« Terug naar het overzicht

Aflossingsblij maakt niet iedereen blij

Geplaatst op: 1 oktober 2018

Volgens de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners wekt de NVB-campagne Aflossingsblij bij consumenten de onjuiste indruk, dat aflossen op de aflossingsvrije hypotheek voor iedereen op dit moment een goede beslissing is.
Er zijn diverse mogelijkheden om spaargeld in te zetten, waarvan aflossen er maar één is. Misschien is het verduurzamen van de woning per saldo wel een betere investering, óók voor de aflossing van de hypotheek. Aflossen zonder advies is een slechte keuze. Over langere tijd gemeten zal dit wellicht meer financieel rendement opleveren dan dit kapitaal nu te gebruiken voor vervroegde aflossing van de hypotheekschuld.
Vervroegd aflossen van een hypothecaire lening kán de nodige fiscale consequenties en binnen samenlevingsverbanden ook aanvullend vermogensrechtelijke gevolgen. Ook is er bij het aangaan van de hypotheek een advies gemaakt wat voorziet in het gedeeltelijk niet aflossen van de hypotheek. Voordat een consument overgaat tot vervroegde aflossing van zijn aflossingsvrije hypotheek, doet hij er daarom goed aan deze consequenties nauwkeurig te inventariseren. Pas wanneer alle consequenties duidelijk in beeld zijn kan op een verantwoorde wijze worden besloten om wel of niet tot vervroegde aflossing van de hypotheeklening over te gaan. Daarbij past ook het opnieuw toetsen aan het oorspronkelijke advies, of het opnieuw inwinnen van advies.
Uiteraard kan De Hypotheekfabriek u hierbij uitstekend van dienst zijn om samen met u te kijken naar de mogelijkheden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu