« Terug naar het overzicht

Advies voor Hypotheek: minimaal 1.750 euro

Geplaatst op: 22 november 2012

Vandaag in De Gelderlander

“Advies en afsluiting van een nieuwe hypotheek gaat vanaf volgend jaar tenminste 1.750 euro kosten. Dat heeft de Rabobank, marktleider op het gebied van hypotheken in Nederland woensdag bekendgemaakt.

Banken worden door de overheid verplicht vanaf 2013 de advies-en bemiddelingskosten apart in rekening te brengen aan hun klanten.

Het tot nu toe gebruikelijke systeem van afsluitprovisie wordt dan verboden.

Met een tarief van 1.750 euro is Rabobank meteen de goedkoopste als het gaat om advies –en bemiddelingskosten. ABN AMRO en ING hanteren 2.100 euro, SNS dat hypotheken van andere geldverstrekkers verkoopt vraagt 2.950 euro voor een adviesgesprek. Het gaat om vaste tarieven, ongeacht de hoogte van de hypotheek. In tegenstelling tot de afsluitprovisie zijn de advies- en bemiddelingskosten niet onderhandelbaar. De kosten zijn aftrekbaar voor de belastingen.

Tussenpersonen ontvangen vanaf volgend jaar geen provisie meer voor het afsluiten van een hypotheek. Zij worden geacht voortaan onafhankelijk en objectief hypotheekadvies te verstrekken aan hun klanten. Daarvoor mogen ze zelf een tarief vaststellen. Rabobank schat dat tussenpersonen 2.500 tot 4.000 euro per adviesgesprek vragen.

De nieuwe regels hebben ook tot gevolg dat banken bij verlenging van de hypotheek, als de rentevaste periode is verstreken, geen verschillende rentetarieven meer mogen hanteren voor hun klanten. Nu kan een klant met de hypotheekbank nog onderhandelen over het rentetarief voor een nieuwe rentevastperiode.

Voor een nieuw rentecontract is de klant de bank geen advieskosten verschuldigd, tenzij de hypotheek aanzienlijk wordt verhoogd. Tot maximaal 20.000 euro verhogen brengt Rabobank daarvoor geen advieskosten in rekening”.

De Hypotheekfabriek heeft maar 1 tip!

Kijk eens op onze website naar ons unieke tarief   

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu