« Terug naar het overzicht

ABN Amro moet weer kunnen concurreren op hypotheekmarkt

Geplaatst op: 10 maart 2013

ABN Amro moet weer hypotheken tegen een concurrerende rente kunnen aanbieden. Minister Dijsselbloem van Financi├źn gaat dit aankaarten bij de Europese Commissie.

Dat meldt o.a.de Vereniging Eigen Huis, die blij is met het initiatief van de minister. ABN Amro mag sinds de overname door de staat in 2008 geen prijsleider meer zijn van Brussel door bijvoorbeeld de laagste hypotheekrente van de markt te bieden. Dit verbod gold ook voor andere Nederlandse banken die afhankelijk zijn van staatssteun, zoals ING. Dit betekent dat er nauwelijks concurrentie is op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks dat ING nog recent is vrijgesteld van het prijsleiderschapsverbod.

De Nederlandse hypotheekrente ligt ruim 1 procentpunt hoger dan in omringende landen. Dijsselbloem verwacht dat ook dat de Europese Commissie dit argument zwaar laat meewegen.

Volgens De hypotheekfabriek zijn er momenteel naast de banken met staatssteun ook wel aanbieders te vinden die concurrerende tarieven aanbieden. Denk bijvoorbeeld eens aan Obvion en Nationale Nederlanden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu