« Terug naar het overzicht

Aantrekken woningmarkt zwakt af

Geplaatst op: 8 januari 2016
De woningmarkt blijft komende jaren aantrekken, maar het groeitempo van de woningverkopen en prijsstijgingen zal wel afzwakken. Daarmee lijkt geleidelijk een einde te komen aan de krachtige inhaalslag die de woningmarkt de afgelopen jaren doormaakte.
Volgens deskundigen werden er vorig jaar 15 % meer huizen verkocht dan in 2014. Voor dit jaar wordt eengroei voorspelt van 5%. In 2017 zal de stijging naar verwachting nog maar 2,5 % zijn.
De huizenprijzen houden hun herstelopmars iets langer vast. Dit jaar worden woningen waarschijnlijk 3 % duurder. Dat is dezelfde toename als vorig jaar. Ook in 2017 nemen de woningprijzen toe, maar de economen denken dat de stijging dan lager uitvalt vanwege een licht stijgende rente.
Hogere inleg van eigen geld
Vanaf 1 januari 2016 neemt de maximale leencapaciteit voor een hypotheek af met 1% en bedraagt de leensom dus slechts 102% van de woningwaarde, terwijl dit in 2015 nog 103% was. Dit heeft als direct gevolg dat er meer eigen geld dient te worden geinvesteerd aangezien de financieringskosten zoals overdrachtsbelasting, de woning taxatie, de notaris en niet te vergeten de advies- en bemiddelingskosten, aanzienlijk meer bedragen dan maximale financieringsruimte van 2%.
Het is dus steeds belangrijker om op de kosten te letten.
Advies-en bemiddelingskosten
De gemiddelde afsluitkosten voor een hypotheek bedragen € 2.000,- en zullen vaak van het zuur verdiende spaargeld worden betaald. Het is dus belangrijk om goed rond te kijken naar goedkopere alternatieven. Er zijn partijen die dienst aanbieden op basis van execution only waarbij je geen advies krijgt en slechts bemiddeling. De tarieven zijn aanzienlijk scherper.
De Hypotheekfabriek biedt een uniek totaal concept dat bestaat uit onafhankelijk hypotheekadvies, complete bemiddeling  van A tot Z bij de bank van je keuze en tevens inclusief het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor slechts € 999,-.
© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu