« Terug naar het overzicht

Aantal hypotheken met kortingen voor energiezuinige woningen neemt toe

Geplaatst op: 18 oktober 2022

De laatste jaren is het aantal hypotheken dat een energielabelkorting kent gestegen tot ongeveer een kwart van het totale aanbod, zo blijkt uit onderzoek. Veel aanbieders onderzoeken of ze een energielabelkorting zullen gaan introduceren of bestaande kortingen verder uit gaan breiden. Enkele van hen komen binnenkort al met een energielabelkorting.

De kortingsregelingen verschillen flink van elkaar. Voor bestaande woningen die verduurzaamd worden, zijn er verschillende momenten waarop de korting ingaat. Bij een derde van de kortingsregelingen geldt dat verbetering van het energielabel op elk moment mag worden aangetoond, waarna de korting de eerstvolgende maand van kracht is. Bij een even grote groep geldverstrekkers moet de verbetering binnen 24 maanden na aanvang van de hypotheek of rentevaste periode aangetoond worden.

Zolang duurzaamheidskorting nog geen gemeengoed is, zijn hypotheken die dat wel hebben toch niet altijd de goedkoopste. Wel laat de trend van gemiddelde rentes zien dat de renteverschillen tussen aanbieders met en zonder energielabelkortingen kleiner worden. Deze trend zal zich naar verwachting doorzetten naarmate meer geldverstrekkers duurzaamheidskortingen gaan bieden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu