« Terug naar het overzicht

300.000 woningen staan leeg

Geplaatst op: 19 september 2012

Van de woningen in Nederland staat 4,2% daadwerkelijk leeg. Dat komt overeen met 300.000 woningen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de zeven leegstaande woningen is amper tien jaar oud. Bij oudere huizen wordt leegstand vaak veroorzaakt door renovatie of omdat de panden op de nominatie staan om te worden gesloopt.

Op 1 januari 2011 waren 375.000 woningen niet bewoond. Dit zijn woningen waar volgens de officiële registraties niemand woont. Sommige van deze woningen worden gebruikt als praktijkruimte, als kinderopvangverblijf, studio of tweede woning. Dit gold voor 75.000 woningen. De rest staat leeg.

Van alle leegstaande huurwoningen is twee derde in het bezit van institutionele beleggers en particuliere verhuurders, de niet-sociale verhuurders. Opvallend daarbij is het grote aandeel nieuwere woningen dat leegstaat, namelijk een op de zes. De hogere leegstand bij de particuliere verhuurders wordt deels veroorzaakt door de hogere huren die ze voor hun woningen vragen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu